Niyaz.Zara

De stories

kita dapat arward ni :)



Flawwless kau, siapa taknak?!
Saturday, 25 October 2014 . 3 word(s) .

Hai semua, nak sharing and caring dengan enkorang neh.. kekekeke.. terlebih rajin sudah.. 
tak pernah dua hapdet selang berapa hours je neh.. hahahah syhh diam diam JDT menang tau tapi Aidil ngn Nazrin xmain ntuk final.. Sobss sobss.. 
sangat sadis disitu...

Okeyss kita biarkan JDT, yang ni pasal muka, pasal muka awak, saya, dia, dan awak-awak semua. bagi perempuan macam saya ni, offkkos lah benda pasal muka ni penting kan?? so kalau ada cara lebih jimat and selamat apa salah kita cuba.. kan kan kan.. betul tak niyaz cakap ni. unless korang tak sayang muka, xnak jaga muka lah.. As some of you might have known, kulit niyaz yang halus mulus jadi jahanam sebab guna produk yang tak sesuai dengan kulit sendiri. tulah padan muka niyaz kan...

Kawan niyaz,  a part time photographer, pernah cakap, walau cantik macam mana pun solekan muka kita, kalau muka kita kering, berjeragat, photographer still tak boleh edit utk buat nampak muka kita flawless. Get it kawan-kawan semuasss Since then, Niyaz terjumpa pulak kat hencik google pasal petua-petua nak flawless kan muka kita.. Sebenarnya ni petua ntuk pengantin, tapi tapi tapi tapi apa salahnya kalau orang yang belum kawin macam niyaz ni cuba yee dakk?? 

Okeyss kawan-kawan sebelum tidur tu, ambil hirisan tomato, sesudu gula dan sesudu madu. Lenyekkan tomato tu sampai lumat dan sampai campuran bahan-bahan ini melekit. Kemudian sapu pada muka, biar sampai ia kering dan basuh muka. 

Kenapa tomato? Sebab tomato ini agen antioksida which help for awet muda. Plus tomato kan murah. Haruslah budget. 

Kenapa gula? Sebab gula ni sebenarnya natural exfoliator. Agen semulajadi untuk buang segala kotoran kat muka kita. Pastu dia tak akan buat liang tersumbat dan akan balance muka kita berminyak especially utk combination skin

Kenapa madu? Madu tu tak perlu terangkan lagi la. Memang dah banyak yang cakap kebaikan dia kan. Plus pastikan korang amalkan makan madu juga utk bersihkan dalaman. Sebab kecantikan sebenar datang dari dalaman. Ecececehh ayat cik kiahhh... 

Amalkan tiap-tiap hari tau. Kalau tak pun at least 2-3 kali seminggu, korang jangan lah cuba-cuba ayam tau,, amalkan dalam dua tiga empat bulan tengok hasilnya..yelahh kalau nak cantik kenelah banyak bersabar kannn kann kannn, kerana sabar itu ganjaran dia indah.. ceewahhhhh

Kalau korang ada extra budget, korang pergilah facial juga once a month. tapi tak yah lah pergi yang mahal macam New York Skin ker, Beautyworld ker. Kalau ada Spa Mak Jemah sebelah rumah pun boleh. Harga dalam RM40 kot. Sebabnya? Kadang-kadang muka kita ni ada kotoran yang hanya boleh dibuang dengan mesin macam white head, black head dan segala jenis head. Hanya guna mesin ni semua benda ni senang keluar.

kakak dalam belog tu kata, two week before wedding, dia dah stop beauty regime yang kat atas,, then dia try new beaty regime pulak.. So, setiap malam kakak tu akan pakai mask untuk jadikan kulit wajah lebih lembap and moist giteeww.. Sebabnya moist face will make you look more radiant. Dalam once a week kakak tu akan guna brightening mask.. tapi jangan guna tiap-tiap hari nanti muka akan jadi kering and mengelupas


Yang ini kakak tu takde specific product to recommend but kakak tu used Elianto mask series for hydration. Hari isnin guna dia guna tomato, selasa guna honey, hari rabu guna carrot and milk. Sekeping mask, kakak tu kata dalam harga RM7. Kalau member murah lagi. Kalau beli waktu birthday dapat 50% off lagi. For whitening/brightening kakak tu guna Garnier warna kuning tu. Sekeping RM5 kot. Ok la tu dari beli SK11 punya mask RM40 sekeping. Unless korang kaya duit berkoyan-koyan duit kat bank bolelah beli SK11

                                            

Okayyss lepas dah amal yang tu korang dah puas hati dengan kulit korang korang boleh lah try yg ni.. Malam sebelum malam sebelum tidur, cuci muka macam biasa dan kemudian bilas dengan air batu. Nanti liang muka mengecil dan boleh bantu aliran darah pada mukaThen kalau rajin lagi, rendam tuala pada air batu then tekup pada muka dalam 15 minit. yang ni kakak tu amalkan dua hari sebelim wedding dia..

So, for the day of the wedding,, kakak tu basuh  muka dengan air batu lagi dalam 1 jam sebelum disolek. Satu untuk segarkan wajah dan satu lagi sebab ialah untuk kejutkan korang dari mamai tidur. Hehheheheh. Jangan marah kawan-kawan..

Last but not least, this one petua yang dapat secara tak sengaja. Malam sebelum nikah kakak tu ada masalah nak tidur, asyik terjaga jer. Mesti rasa tak sedap kan sebab tak dapat tidur, korang buatlah solat sunat dua rakat. Amazingly, hati kakak tu jadi tenang sangat and bila kita tenang, kita nampak sopan dan ayu gituuuu. Ecehhh. 

Harap petua-petua ni sangat bermaknalah buat engkorang ye.. Yang belum kawin pun leh cuba, jimat pun jimat, berbaloi pun berbaloi jugak.. vuma korang kene sabar.. Yelah nak cantik mestilah kene sabar.. ok korangg.. Till then xoxo :D




Thanks for reading :)




Older Post . Newer Post


// SMILE :)